PLACUSZKI z cukinią
„Walka” z nadmiarem cukinii trwa, dzisiaj coś wyjątkowego na obiad. Placuszki wymagają trochę pracy ale wynagradza to ich smak.
Zachęcamy do smażenia.
Składniki
- 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
 - 2 łyżki jogurtu naturalnego
 - 2 jajka
 - 7-8 sztuk suszonych pomidorów
 - ok. 5-6 łyżek mąki
 - 2-3 ząbki czosnku
 - garść świeżej bazylii
 - 1 płaska łyżeczka soli
 - pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
 - pół łyżeczki ostrej papryki
 
Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na dużych oczkach razem ze skórą. Posolić startą cukinię i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie odsączyć nadmiar wody.
Ząbki czosnku obrać i pokroić na drobną kostkę. Suszone pomidory i bazylię pokroić w drobne paseczki.
Do startej cukinii dodać: czosnek, suszone pomidory, bazylię, mąkę oraz jajka. Wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Dodać przyprawy.
Rozgrzewać patelnię (najlepiej beztłuszczową – jeśli nie macie takiej to starajcie się smażyć placuszki na niewielkiej ilości oleju i suszyć je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, na smaku nie stracą, a będą o wiele smaczniejsze) za pomocą dużej łyżki formować z ciasta płaskie placuszki. Smażymy na patelni z obu stron. Uważać żeby się nie przypaliły.
	
			
			
					









Jeden komentarz
Fav Cook
O właśnie, jutro robię! 🙂