zupa

ZUPA krem z dyni

Jest jesień, to musi być dynia! Możecie już znaleźć na blogu przepis na ciasto z dyni i kawę. Teraz nadszedł czas na krem z dyni. Przepyszna, pożywna i kremowa zupa, o wyrazistym smaku. W sam raz na jesienną aurę, ucieszy podniebienie każdego smakosza.

Zupę można podawać z grzankami lub ptysiami. Grzanki można przygotować z suchego chleba, który macie w domu. Wystarczy pokroić w jedno centymetrowe kostki i piec w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 10 minut.

Inspiracja z bloga Sweet Escape Into Kitchen

 Składniki:

  • 2l bulionu warzywnego 
  • ok. 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3  łyżki śmietany do zup 12%

 Obrać i pokroić w kostkę (2×2 cm) dynię oraz ziemniaki.  Następnie rozgrzać patelnie i dodać posiekaną cebule i czosnek. Następnie kawałki dyni i ziemniaków. Wszystkie warzywa podpiec razem. Mieszać drewnianą łyżką tak, aby warzywa się nie przypaliły. Posypujemy solą pieprzem i curry. Zamieszać. Całość smażymy około 10 min.

Podsmażone warzywa delikatnie wsypać do pogrzanego wcześniej bulionu. Gotować aż dynia i ziemniaki będą miękkie.  Po ugotowaniu zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do momentu oczytania konstytucji kremu. Zabielić śmietanką i gotować około 5 min. Gotowe.

 

IMG_2480

IMG_2485

IMG_2486

SMACZNEGO!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *