obiad,  zupa

KREM dyniowo-marchewkowy z mleczkiem kokosowym

Jesienią dynia smakuje najlepiej!. Powinna znajdować się na stole jak najczęściej.  To pomarańczowe (zazwyczaj) warzywo jest składowiskiem wielu witamin ( A, B, B1, B2, C, E i PP), które wspierają odporność, obniżają poziom cholesterolu oraz działają przeciwnowotworowo. Dodatkowym zdrowym składnikiem który znajduję się w naszym kremie jest mleczko  kokosowy o których pozytywnych wartościach rozpisywałyśmy się na blogu nie raz.

Dynia hokkaido jest warzywem o cienkiej skórze i dlatego przed gotowaniem wystarczy warzywo dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skóra, pod którą znajduje się najwięcej zdrowych składników.

Składniki

  • ok. 2 kg  dyni hokkaido
  • 2-3 marchewki
  • 1 l bulionu z warzyw
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • oliwa z oliwek do smażenia.
  • sól i pieprz

Dynie i marchewkę skroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę pokroić drobno na kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek dodać czosnek i cebulę. Podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać pokrojona dynie i marchewkę, wymieszać. Pod przykryciem podsmażyć warzywa aż lekko zmiękną. Pod koniec smażenia dodać trochę bulionu i chwile dusić. Następnie całość dodać do reszty bulionu i gotować do momentu aż warzywa całkiem zmiękną. Blenderem zmiksować na jednolitą konsystencje, dodać mleczko kokosowe i wszystkie przyprawy. Zamieszać do momentu połączenia.

Krem można podawać z tartym serem i liściem  podsmażonym świeżego szpinaku. 

SMACZNEGO

(K)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *