
ZUPA krem z bobu
To już końcówka wspaniałego sezonu na bób. Trzeba to uczcić i najeść się na „zapas”. Dlatego u nas ostatnio bób pojawia się często na stole, czy to w sałatce, czy na kanapce, czy solo. Dziś przyszedł czas na zupę. Pyszną, sycącą zupę krem. Kwintesencja wszystkiego co w bobie najlepsze.
Składniki:
- 1 ceblua
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- woreczek bobu
- sól
- pieprz
- curry
- słodka papryka
- liść laurowy
- chili
- opcjonalnie: wędzony łosoś/ płatki migdałów/ pietruszka/śmietana
Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać ze skórki kiedy przestygnie. W tym czasie, posiekać cebule i czosnek. Podsmażyć warzywa na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać przyprawy według gustu. U nas: curry, chili, słodka papryka, pieprz, sól, 2 liście laurowe. Kiedy cebula i czosnek przejdą przyprawami, dodać 400ml wody i obrany bób. Gotować. Kiedy wszystko rozmięknie rozgnieść bób widelcem, lub wszystko razem rozgnieść blenderem.
Podawać według gustu, z kawałkiem wędzonego łososia, pietruszką, kleksem śmietany i płatkami migdałów.
SMACZNEGO
(A)

