ciasto

TORT leśny mech

Zielony tort? – To żart? – Taka była moja pierwsza reakcja, kiedy dowiedziałam się o istnieniu tego zielonego, słodkiego deseru ze szpinaku. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis. Jak się okazało, tort zachwyca nie tylko oryginalnym wyglądem, ale też niesamowitym smakiem. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego do tej pory szpinak jadałam tylko „na słono”. Piękny, zielony kolor wygląda bardzo kusząco na tle soczystych owoców.

Przepis zainspirowany przepisem z bloga „mniam mniam”

Składniki na ciasto

  • 450 g drobnego szpinaku mrożonego
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. mąki pszenna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 400 g śmietany 30%
  • 1 śmietanka fix w proszku
  • 1 op. cukru waniliowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce: maliny, jeżyny, borówki, poziomki itp.

Rozmrozić szpinak (w ciepłej wodzie lub mikrofalówce), osuszyć w sitku z nadmiaru wody. Szpinak z odrobiną oleju rozdrobnić blenderem. Jajka ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru. Następnie powoli wlać olej, ciągle mieszając. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i dodać do masy z jajek i oleju. Mieszać. Na samym końcu dodać szpinak i wymieszać drewnianą łyżką. Gotową masę przelać do okrągłej formy.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.

Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, odciąć wierzch, pozostałą część przekroić na pół. 

Ubić śmietanę, dodać śmietankę fix, cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać mascarpone i delikatnie mieszać całość.

Połowę ciasta i wierzch przełożyć śmietanową masą. Obcięty wierch pokruszyć i obsypać górę ciasta. Następnie na wierzchu ułożyć przygotowane owoce. Umieścić w lodówce na kilka godzin. 

SMACZNEGO

(K)

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *