obiad

kalafior w CURRY #ERALUNCHBOX

99 117 godzin – tyle średnio spędzamy w ciągu swojego życia w pracy. A skoro tak, to trzeba ten czas sobie umilić! Nic tak dobrze nie działa na samopoczucie jak dobre jedzenie. Dlatego zamiast zgniecionej drożdżówki przegryzionej batonikiem koniecznie trzeba w pracy zjeść coś smacznego. Nie chodzi mi tu o zapychacze posypane glutaminianem sodu i pogardą z hurtowni cateringowych, ale o zdrowe i smaczne jedzonko przygotowane w domu. 

Dlatego zaprezentujemy wam kilka pomysłów na jedzenie do pracy. 

Na początek kalafior w curry. Smaczne, pachnące, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. 

 Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 300 ml puszka mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry 
  • 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
  • ½ łyżeczki suszonego mango
  • ½ łyżeczki chilli
  • sól do smaku
  • 3 zmiażdżone goździki
  • olej kokosowy (lub inny, może być też oliwa z oliwek)
  • ryż (lub dowolna kasza, ale klasycznie curry je się z ryżem)

Ryż utaić w osolonej wodzie. 

Cebulę i czosnek posiekać na drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju. Kiedy warzywa się zeszklą dodać do nich przyprawy. Mieszać aż całość aromatu się połączy ze sobą przez kilka minut. Do tak przygotowanej zaprawy wlać mleko kokosowe i różyczki kalafiora. Dla lubiących słone potrawy, można dosolić. 

Gotować wszystko razem aż różyczki kalafiora zmiękną (ale w żadnym wypadku się nie rozgotują!  Kalafior powinien być lekko twardy)

Podawać z ryżem. 

SMACZNEGO  

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *