ciasto

CIASTO dyniowe z jabłkiem

Ciasto z dyni jest bardzo lubiane w naszym domu. Nie tylko za smak ale również za szybkość wykonania i soczystość. Wariacji ciasta z dyni można znaleźć w Internecie i książkach kucharskich  co najmniej kilkadziesiąt. Każdy się czymś różni. Ja zachęcam was do własnych eksperymentów może uda się wam skomponować swoje popisowe ciasto. Ja dokładnie w taki sposób stworzyłam ten przepis. Idealne na jesienne wieczory z herbatą i książką,

Składniki

  • 2 szkl. startej dyni (małe oczka)
  • 2 duże jabłka
  • 3 duże jajka
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. maki pszennej
  • 2/3 maki żytniej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dynię obrać ze skóry i zetrzeć na małych oczkach. Jabłka również obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do miski wlać olej i cukier, dokładnie zmiksować blenderem. Do masy dodawać pojedynczo jajka, dalej miksować. W osobnej misce wymieszać obie mąki, dodać sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dodać sypkie składniki do mokrych. Wymieszać delikatnie najlepiej drewnianą lub plastikową łyżką. Na koniec dodać starą dynie i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać, ale nie za długo bo ciasto nie wyrośnie.

Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.

Gdy ciasto wystygnie oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO

(K)

13 komentarzy

Skomentuj ~Kuchnia Biegacza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *