obiad,  zupa

Zupa krem z DYNI i mleczkiem kokosowym

Jesień jest super. Nie ważne, że mgła, że deszcz, że przymrozki. Nic nie jest ważne, kiedy jest DYNIA. Piękna, pomarańczowa, jędrna pożywna BOSKA. Dynia to smak jesieni, kto chociaż raz w sezonie nie zrobi zupy z dyni ten trąba!

W ubiegłym sezonie dzieliliśmy się z Wami TAKIM przepisem.

Teraz czas na nową odsłonę – krem z dyni z mleczkiem kokosowym, jest dużo bardziej delikatny, z lekką nutką azjatyckiej egzotyki, które daje nam mleczko. Musicie skosztować.

Składniki:

  • średnia dynia (najlepiej piżmowa)
  • dwa średnie ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • cebula
  • czosnek
  • puszka mleka kokosowego
  • olej kokosowy (lub ewentualnie rzepakowy)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka imbiru (najlepiej świeżego)
  • ½ łyżeczki chilli
  • sól.

Z marchewki, pora i pietruszki przygotować wywar. Dynie obrać ze skórki, usunąć pestki (nie wyrzucać pestek, mogą się przydać), pokroić w kostki. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek posiekać. W dużym rondlu na olejku kokosowym podsmażyć cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodać przyprawy, poza solą. Dusić kolejnych kilka minut. Dodać pokrojoną w kostki dynie i ziemniaki. Wszystko razem doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, wlać gorący wywar razem z warzywami.

Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną. Zblendować całość i dodać mleko kokosowe. W razie konieczności doprawić według gustu.

SMACZNEGO

(A)

 

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *