przystawka,  śniadanie,  wegańskie

KREM czekoladowy z ciecierzycy

Zdrowa alternatywa dla słodkiego kremu w słoiku kupionego w sklepie. Połączenie ciecierzycy z czekoladą może zaskakiwać, ale wierzcie mi komponują się idealnie, zwłaszcza jeśli doda się do tego figi. Krem można podawać z chlebem, goframi czy po prostu wyjadać łyżeczką prosto ze słoika.

Gotowy krem można przechowywać w lodówce zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Na blogu możecie odnaleźć przepis na KREM z awokado i kakao.

Składniki:

  • 1 szkl. ciecierzycy z puszki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 6 sztuk suszonych fig
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka amaretto

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W między czasie umieścić pozostałe składniki w misce. Gdy czekolada ostygnie dodać do pozostałych składników. Blenderem zmiksować wszystko na jednolitą masę.

SMACZNEGO 

(K)

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *