MULE w sosie pomidorowym
Dobrze przygotowane małże to cudowna rozkosz dla podniebienia. Kilka magicznych sztuczek może sprawić, że obiad lub kolacja zamienią się w uroczystość. Wbrew pozorom, żeby przygotować mule wystarczy tylko kilka chwil.
Składniki
- 1 kg muli
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- natka pietruszki, najlepiej świeżej
- oliwa
- passata pomidorowa 500 ml
- puszka kukurydzy
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- przyprawy: sól, pieprz, kolendra, kurkuma, słodka papryka, chilli, ew zioła prowansalska
Wyszorować małże (delikatnie, najlepiej drucianą gąbką, tak żeby z muszel zerwać nitki i porosty. Dokładnie je opłukać i osuszyć. Unikać zbyt długiego trzymania pod wodą, bo muszlę się otworzą. (Jeśli kupiliśmy świeże małże, i niektóre z nich są otwarte, dobrze jest postukać nimi delikatnie w blat stołu. Jeśli muszla zacznie się zamykać, to znaczy, że jest świeża. Jeśli skorupki są pęknięte, lub muszla się nie zamyka lepiej ją wyrzucić).
Czosnek obrać i posiekać. Podobnie cebulę. Do garnka z grubym dnem wlać oliwę, przysmażyć czosnek, po kilku minutach dodać małże i wino. Poczekać aż wszystkie się otworzą (co jakiś czas potrząsnąć garnkiem z przykrywą tak żeby małże się wymieszały w środku). Dodać passatę pomidorową i kukurydzę z puszki. Doprawić według gustu. Dusić razem około 8-10 minut.
Podawać z chlebem.
SMACZNEGO!
(A)