
PASTA z pieczonej papryki i marchewki z dodatkiem orzechów włoskich
Kolejna śniadaniowa propozycja na naszym blogu, zapraszamy was do innych śniadaniowych przepisów:
- PASTA z czosnkiem i suszonymi pomidorami
- KREM czekoladowy z ciecierzycy
- HUMUS z kukurydzy
- HUMUS z buraka
Pyszna pasta z pieczonej papryki sprawdza się idealnie jako pasta do pieczywa lub dodatek do mięsa czy makaronu. Jeśli lubicie poeksperymentować z jajecznicą to pasta również sprawdzi się z jajkiem.
Składniki
- 4 czerwone papryki
- 2 obrane marchewki
- 5-6 ząbków czosnku
- ¾ szklanki orzechów włoskich
- 1 duża łyżeczka suszonej kolendry
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Paprykę umyć, usunąć gniazda z nasionami i pokroić na duże kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem ułożyć paprykę, marchewkę oraz ząbki czosnku, skrapiać niewielką ilością oliwy z oliwek i oprószyć solą i pieprzem.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 30- 40 minut (do momentu aż warzywa będą mięknie)
Wszystkie upieczone warzywa oraz orzechy włoskie zblęderować na gładką masę.
Przyprawić suszoną kolendrą oraz ewentualnie dodatkowo jeszcze solą i pierzem.
SMACZNEGO
(K)

