Cynamonowe BUŁECZKI
Super łatwy i szybki przepis na pyszne drożdżowe cynamonki. Można je przygotować wieczorem i podać na śniadanie. Nic tak nie poprawia humoru rano jak słodki zapach cynamonu, mała i cukru w świeżej drożdżówce.
Wskazówki
- Cynamonki można przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić mleko napojem roślinnym np. sojowym czy owsianym. Masło można zastąpić masłem roślinnym lub olejem np. olejem kokosowym.
 
- Cynamonki można udekorować lukrem, suszonymi płatkami kwiatów, posiekanymi orzechami. Można też tylko obsypać cukrem pudrem lub pozostawić bez dodatkowego cukru.
 
Składniki na zaczyn
- 30 g świeżych drożdży
 - 300 ml lekko ciepłe mleko
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 4 łyżki cukru
 
Składniki na ciasto drożdżowe
- zaczyn
 - 500 g mąki pszennej
 - ½ łyżeczki soli
 - 70 g roztopionego i schłodzonego masła
 
Składniki na farsz cynamonek
- 60 g masła
 - 100 g cukru trzcinowego
 - 15 g (1 opakowanie) cynamonu
 
Składniki na lukier
- ok 8 łyżeczek cukru pudru
 - 2-3 łyżki przegotowanej wody
 - opcjonalne suszone kwiaty lub posiekane orzechy do posypania
 
Składniki na rozczyn wymieszać w większym naczyniu: drożdże rozdrobnić, zalać letnim mlekiem, dodać mąkę i cukier. Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut pod przykryciem. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Do gotowego zaczynu dodać po kolei: mąkę, sól oraz roztopione i ostudzone masło. Zagnieść wszystkie składniki ze sobą. Można do tego użyć robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego. Pozostawić w misce pod przykryciem na kolejne 15 minut, do podrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkować gotowe ciasto drożdżowe na duży prostokąt (mniej więcej 30×40 cm).
Na ciasto posmarować rozpuszczone masło, pozostawiając czyste paski na brzegach. Następnie wymieszać cukier z cynamonem i obficie obsypać ciasto.
Pokroić ciasto w paski o grubości ok. 2 cm. Zwinąć każdy pasek w małego ślimaczka i umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Dodatkowo można posmarować je po wierzchu odrobiną mleka ale nie jest to konieczne. Na koniec ostawić cynamonki pod ściereczką na kolejne 15 minut. .
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Piec do momentu zarumienienia cynamonek. Odstawić do ostygnięcia
Lukier
Wystygnięte cynamonki można oblać lukrem (wymieszana woda z cukrem pudrem)i obsypać suszonymi kwiatami lub posiekanymi orzechami.


    
SMACZNEGO
(K)
	
	
	
			
			
					

