ciasto

PIERNIK z masą marcepanową

Choć za oknem śniegu nie ma, u nas w KokoszkoLandzie nadal pachnie świętami.

Nie należę do największych fanów piernika ale muszę przyznać że ten wyjątkowo przypadł mi do gustu. Przepis bardzo prosty w wykonaniu i praktycznie można go podawać zaraz po ostygnięciu.

Ciasto ma korzenny aromat, a dzięki masie marcepanowej jest miękkie i wilgotne, w przeciwieństwie do tradycyjnych, suchych pierników. 

Składniki
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka 
  • 100 g masła
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel)
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki orzechów włoskich

Do przełożenia

  • dżem wiśniowy lub inny ulubiony smak
  • masa marcepanowa ok. 400 g

Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników. Poczekać aż masa się ostudzi.
Do gotowej masy dodawać kolejno: cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę oraz sodę – każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą piernikową. Dodać bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej wyłożonej papierem do wypieków.

Piec w temperaturze 170ºC prze około 60 minut.

Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć ciasto z formy i poczekać aż ostygnie. Długim nożem przeciąć piernik w poprzek. Posmarować obie części dżemem. Następnie na dolnej cześć ciasta z dżemem rozsmarować masę marcepanową. Przykryć ja górną częścią i delikatnie przycisnąć.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *