deser

Pucharek Elzy i Kostki Kristofa czyli Lodowy DESER z galaretki

Upały dają się we znaki? Brakuje trochę zimy? Marzycie o tym, żeby pojawiła się Elza z disneyowej „ Krainy Lodu” i narobiła „totalnej zimy” ? Chociaż tak na chwilę, dla ochłody? Mam na to sposób.

Wystarczy trochę niebieskiej galaretki i sam widok „lodowego deseru” sprawia, że robi się chłodniej.

No i jedzą ten deser można sobie bezkarnie nucić piosenkę uroczego Olafa i poczuć się „jak lód w lecie”.

Co ważne przysmaki te na pewno będą smakowały dzieciom, dlatego pamiętajcie o tym pomyśle, przy najbliższym wyprawianiu urodzin Waszym pociechom. Gwarantuje, że każde będzie chciało skosztować „Pucharu Elzy” i „Kostek Kristoffa”

„A tu, wśród pszczół,
Tu, gdzie dmuchawce pośród pól,
Tu robię to, co śnieg zwykle robi w lecie!

(…)

Chcesz, to drwij, chcesz, to kpij!
Chcesz, to nawet bałwanem zwij!
Powiem węzłowato:
'Ja na to jak na lato’!”

(Źródło: www.youtube.pl)

Składniki:

  • opakowanie niebieskiej galaretki
  • serek mascarpone
  • borówka amerykańską
  • śmietana kremówka
  • cukier puder
  • niebieskie i białe cukierki (mogą być wyselekcjonowane z lentynek, m&msów, ozdób do tortów i ciastek
  • opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy

Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Przelać do płaskiego, najlepiej kwadratowego naczynia, schłodzić do zastygnięcia.

Po wyciągnięciu podzielić galaretkę na dwie części. Z jednej wyciąć równe kwadraty – to będzie nasz „lód”.

Drugą cześć pokroić na drobniejsze kostki. Lekko ubić serek mascarpone dodać dwie łyżki cukru pudru. Wymieszać.

Ubić część śmietany dodać cukier puder do smaku. Następnie dodać niebieski barwnik spożywczy.

Do pucharka włożyć galaretkę pociętą na drobne kawałki, serek marcarpone, jagody amerykańskie, warstwę śmietany z niebieskim barwnikiem i posypać drobnymi cukierkami.

Pucharek Elzy gotowy.

SMACZNEGO

(A i K)

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *