deser,  muffiny,  święta

DRUGIE URODZINY – MUFFINY z białą czekoladą, żurawiną i migdałami

Dokładnie dwa lata temu po raz pierwszy od 112 lat w Egipcie spadł śnieg, Orkan Ksawery powalił największą jodłę w Polsce, a swoje internetowe życie rozpoczął nasz KokoszkoLandowy blog. Przez te dwa lata Polscy siatkarze zostali mistrzami świata, a piłkarzom udało się ograć Niemców, a my podzieliłyśmy się z Wami 227 przepisami!

Dziękujemy, że jesteście z nami, za pozostawione komentarze, nadesłane przepisy i współprace.

Dziś świętujemy i z tej okazji urodzinowe muffiny!

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 100 ml oleju
  • 150 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 80 g migdałów w kawałkach

Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz cukier waniliowy. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką.

Do drugiej miski wsypać mokre składniki: jogurt, jajka i olej.

Mokre składniki dodać do suchych. Następnie dorzucić pokrojona czekoladę, żurawinę oraz migdały. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, do momentu połączenia  składników, ale nie za długo bo muffiny nie wyrosną.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *