ciasto

Rustykalna TARTA z rabarbaru

No to mamy. Te długie, spokojne, spędzone na pogaduchach przy winie letnie wieczory!  Towarzystwo bliskich i wina potrzebuje godnej kropki nad „i”, czegoś słodkiego i równie sezonowego jak słońce.  Ta rustykalna tarta z rabarbarem sprawdza się idealnie!

Ciasto z przepisu wychodzi kruche i słodkie, idealnie się komponuje z kwaskowatym rabarbarem. 

Składniki na ciasto

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Składniki na nadzienie

  • 500 g rabarbaru
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki ziemniaczanej mąki

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Obie mąki wymieszać ze sobą, następnie dodać pokrojone masło, szczyptę soli, cynamon, cukier, skórkę z cytryny.  Zagnieść rękami. Wymieszać sok z cytryny z jogurtem i dodać do ciasta. Wymieszać widelcem, a następnie rękami. Uformować jednolite ciasto i umieścić w lodówce na 2 godziny.

Rabarbar obrać ze skóry i pokroić na 1-2 cm kawałki. Dodać żurawinę. Wymieszać z cukrem trzcinowym i mąką.

Przygotować papier do pieczenia na ciasto. Rozwałkować  na nim ciasto na kształt koła, o średnicy ok. 30 cm.

Na rozwałkowane ciasto wyłożyć rabarbar z żurawiną, zostawić 3-4 cm wolnego marginesu. Naciągnąć delikatnie wolne ciasto na nadzienie. Rozbełtanym białkiem wysmarować boki tarty.

Piec w temperaturze 200°C przez około 40-45 minut.

Obsypać tatrę cukrem pudrem.

SMACZNEGO

(K)

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *