przystawka

PALUSZKI z ciasta francuskiego

Wiecie jak to jest, kiedy wpadają niezapowiedziani goście, albo co gorsza zapowiedziani, ale kompletnie nie było czasu, żeby przygotować dla nich poczęstunek. Człowiek wpada zziajany po pracy, a w lodówce pustka. Panika, próba ogarnięcia i na na koniec na stole mamy koreczki (ani efektowne, ani pożywne).

Mamy na to patent. Takie kuchenne „need for speed”. Wystarczy mieć w lodówce ciasto francuskie i dowolny sos. Bo w razie kryzysu z półproduktów też można przygotować „coś” smacznego.

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • pesto lub sos pomidorowy (lub inny dowolny)
  • 1 jajko
  • suszona bazylia

Nastaw piekarnik na 200°C z termoobiegiem i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie posmarować dowolnym sosem. Za pomocą noża podzielić ciasto w paski ok. 3 cm szerokości i 10 długości. Posmarować sosem. Następnie zawinąć ciasto w świderek. Paluszki ułożyć na blachę.

Jajko rozbełtać w miseczce. Za pomocą pędzelka nanieść jajko na paluszki i obsypać suszoną bazylią. Umieścić ciasto w piekarniku.

Piec w temperaturze 200°C prze ok 10 minut.

SMACZNEGO

(K)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *