śniadanie

Cynamonowe PANCAKES z maślanką

Brak pomysłu na śniadanie? Proszę bardzo! Podpowiadamy – PANCAKES inaczej nazywane amerykańskimi naleśnikami. Pancakes są proste w przygotowaniu, przyrządza się je z łatwo dostępnych składników. Idealne dla dzieci i dorosłych, w USA koniecznie z syropem klonowym, ale świetnie smakuję też z dżemem, bitą śmietaną, owocami, czy innymi słodkimi dodatkami.

Składnik

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszenna pełnoziarnista
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła

Dodatkowo

  • syrop klonowy
  • ulubione owoce

Wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier oraz sól. Wszystkie składniki muszą być ze sobą połączone. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: maślankę, jajka oraz masło.

Suche składniki przesypać do mokrych. Wymieszać wszystko ze sobą nie za długo (mogą zostać pojedyncze grudki).

Masę odstawić na 15 minut.

Rozgrzać tłuszcz i za pomocą małej chochelki wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię. Piec pancakes na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu z obu stron.

Podawać z syropem klonowym, owocami lub innymi słodkimi dodatkami.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *