ciasteczka,  święta

Kruche CIASTECZKA z mąki migdałowej

Ciasta z tego przepisu są bardzo kruche i po prostu rozpływają się w ustach. Polecam je wszystkim smakosza drobnych przyjemności.

Wskazówki

  • jeśli nie masz mąki migdałowej możesz ja zrobić mieląc migdały na drobno.

Inne przepisy na ciasteczka

Składniki

  • 230-250 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g maki pszennej
  • 170 g maki ziemniaczanej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagnieść z nich cisto. Gotową masę odłożyć do lodówki na pół godzinny. Przygotować blasze z papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta uformować wałek o średnicy 1,5-2 cm. Za pomocą noża odciąć kawałki o 1 cm szerokości. Ułożyć na blasze.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Po upieczeniu odstawić ciasteczka do ostygnięcia.


SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *