ciasto,  święta

PIERNIK z miodem

Jeszcze listopad, ale w powietrzu już czuć święta. A żeby w kuchni czuć było też słodką woń świąt – czyli mieszanki imbiru, kardamonu i cynamonu zachęcamy do zabrania się za piernik!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki miodu
  •  0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  •  1 łyżeczka sody
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  20g  (paczka) przyprawy do piernika,
  • 2 szklanki mąki

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać olej, miód płynny, śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem, mąkę oraz przyprawę do piernika. Wymieszać całość mikserem. Białka ubić z odrobiną soli – na sztywno. Dodać pianę z białek i delikatnie mieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej  formy (średnicy około 22 cm).

 Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Do suchego patyczka. Piernik z każdym dniem jest coraz lepszy.

SMACZNEGO

(M)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *