ciasto

KREMÓWKA z kruchym ciastem

Nie lubimy utrudniać sobie życia. W kuchni też ma być prosto.  I tak oto prezentujemy przepis na kremówkę idealną. Zrezygnowałyśmy z warstwy bitej śmietany, bo czas zrzucić dodatkowe kilogramy, które przykleiły się podczas narodowej kwarantanny.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Domowy smak jedzenia”

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • ½ szklanki śmietany 18%

Składniki na krem

  • 5 szklanek mleka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukierku wanilinowego
  • 4 żółtka

Dodatkowo

  • cukier puder 

Kruche ciasto

Mąkę przesiać i połączyć z zimną, pokrojoną w kostkę margaryną. Na koniec dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Gnieść do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto odłożyć do lodówki na minimum godzinę.

Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą część (to będzie nasz dół i góra ciasta) uformować na płaską wielkość brytfanki (ok. 20x35cm). Każdą cześć osobno przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 15 minut (piec do uzyskania złotego koloru).

Po wyjęciu z piekarnika odstawiać spód i górę ciasta do ostygnięcia.

W tym czasie przygotować krem do kremówki.

Przygotować garnek najlepiej z grubym dnem. Wlać 4 szklanki mleka. Dodać cukier, cukier wanilinowy i masło. Zamieszać co jakiś czas, aby mleko się nie przypaliło. Odstawić do momentu aż wszystkie składniki się połączą.

Do drugiego naczynia wlać szklankę mleka. Dodać żółtka oraz opakowanie budyniu. Wszystko ze sobą dokładnie zmiksować.

Do wrzącej masy w garnku dodać drugą masę z budyniem. Cały czas dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki i żeby masa nie przywarła do dna garnka. Mieszać do momentu aż masa zgęstnieje.

Gorąca masę wylać na kruche ciasto (które powinno być na dnie brytfanki) drugą częścią ciasta przykryć krem i lekko docisnąć. 

Odstawić ciasto do ostygnięcia i całkowitego zgęstnienia masy.

Przed podaniem ciasta najlepiej posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *