ciasto,  ciasto drożdżowe

Tradycyjne CIASTO drożdżowe z jabłkami

Jak poprawić sobie humor w tych dziwnych czasach? – Ciastem drożdżowym z jabłkami!

Ciasto jest mega puszyste (oczywiście jeśli wytrwale odczekamy czas wyrośnięcia drożdży). Ciasto drożdżowe wymaga więcej uwagi i czasu, ale zwraca się to z nawiązką.

Nie macie jabłek? – Można je upiec z innymi owocami, na które akurat macie ochotę.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Baby w kuchni.

Składniki

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 2-3 średniej wielkości jabłka 
  • cynamon

Kruszonka

  • 50 g mąki
  • 25 g cukru
  • 25 g zimnego masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

Zaczyn

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru w naczyniu (ok 1 litrowym). Dodać 100 ml mleka i wymieszać. Odstawić na około 15 minut w ciepłym miejscu i najlepiej przykryć czystą ściereczką.

Masło i resztę mleka zagrzać i rozpuścić w rondelku. Ostudzić.

Cukier, mąkę, sól, cukier waniliowy wymieszać w misce następnie dodać jajka i wymieszać całość ze sobą. Wlać powoli, ostudzone mleko z masłem. Wymieszać szpatułką. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Następnie należy zabrać się za wyrabianie ciasta drożdżowego Wyrobić ciasto. Na początku mieszać drewnianą lub silikonową łyżką, następnie wygrabić ręką (cały czas w misce).

Ciasto oczywiście może być wyrabiane za pomocą robota kuchennego (zajmie to około 10 minut). Ciasto powinno być wyrabiane do momentu gdy będzie odchodzić od ręki, jeśli będzie kleić się za bardzo można podsypać mąką.

Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto w ciepłym miejscu na 1-2 godzin do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotować blachę (średniej wielkości) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tortownice tłuszczem i bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Wierzch ciasta delikatnie posmarować oliwą (ew. olejem lub stopionym masłem). Przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę.

Kruszonka

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ręką lub drewnianą łyżeczką ze sobą.

Ciato powino uzyskać strukturę mokrego piasku.

Jabłka pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć cynamonem

Na wyrośnięte ciasto drożdżowe ułożyć jabłka i obsypać kruszonką.

Piec w temperaturze 200ᵒC przez około 30-40 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *