Korzenne CIASTECZKA z mąki ziemniaczanej
Jak co roku w okresie przed świąteczny przygotowuję różne ciasteczka którymi później obdarowujemy bliskich. Zawsze staram się przetestować nowe przepisy i dzisiaj przedzielę się jednym z nich.
Ciasteczka z przepisu wychodzą bardzo kruche, dzięki dużej ilości mąki ziemniaczanej oraz zimnemu masłu. Świąteczny smak dodaje przyprawia korzenna.
Jeśli lubicie nasze przepisy zapraszam na bloga gdzie możecie znaleźć inne inspirację:
- Kruche CIASTECZKA z mąki ziemniaczanej
- Pękające CIASTECZKA cytrynowe
- CIASTECZKA szyszki
- Świąteczne, kruche CIASTECZKA
- CIASTECZKA cynamonowe z orzechami
Składniki
- 230 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g maki pszennej
- 170 g maki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ opakowania przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
Masło pokroić na mniejsze kawałki Wszystkie pozostałe składniki dodać i umieścić w dużej misce razem z masłem. Zagnieść z nich cisto. Można użyć robot planetarnego.
Gotową masę odłożyć do lodówki na pół godzinny. Przygotować blasze z papierem do pieczenia. Formować z ciasta kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i za pomocą małej łyżeczki zrobić małe wgłębienie żeby kulka była spłaszczona.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.


SMACZNEGO
(K)


