sałatka

SAŁATKA warstwowa II

Do naszego domu często wpadają goście. Lubię patrzeć jak ze smakiem zjadają serwowane im potrawy czy przekąski. Dlatego, jak tylko mogę, testuje różne przepisy, na dania, które mogłabym podać moim znajomym. Sałatka warstwowa z brokuł, która znalazłam na blogu „smaki ogrodu”, wydała mi się idealna na takie okazje. Nie myliłam się.

Składniki:
 
  • 1 brokuł (ok. 500g)
  • 4 rzodkiewki
  • 5 jajek
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • Puszka kukurydzy konserwowej
  • Słoik selera konserwowego (150-200g)
  • Kiełki lucerny (50g)
  • Jogurt naturalny (200g)
  • 2 łyżki majonezu
  • Przyprawy: sól, pieprz i sól czosnkowa

Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować w osolonej wodzie około 8-10 minut.

Rzodkiewki pokroić na cienkie plastry. Jajka ugotować na twardo, obrać z skorupki i pokroić na drobną kostkę. Pokroić na drobną kostkę wszystkie ogórki. Kukurydzę, seler i kiełki odcedzić.

Seler i kiełki wymieszać z jogurtem i majonezem. Przyprawić sola i pieprzem.

Wyłożyć warstwy:

  • Brokuł
  • Rzodkiewki
  • Jajka
  • Ogórki
  • Kukurydza
  • Sos z selera i kiełków

Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Pamiętać, żeby podawać sałatkę dwoma łyżkami od samego dna naczynia.

SMACZNEGO

(A)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *