deser

KREMOWE piwo

Magiczne moce, zaklęcia i eliksiry… istnienie ich wszystkich marzy mi się dość często. O ile świat byłby ciekawszy, gdyby w kuchni można było wydawać polecenia garnkom i chochlom za pomocą różdżki, jak robiła to pani Weasley?

Kremowe piwo pomaga choć na chwilę przenieść się do tej krainy magii. Ten napój to bardzo słodki i podawany na ciepło napitek… piwopodobny i bezalkoholowy 😛 Właściwie z piwem łączy go tylko wygląd. W smaku przypomina pyszny deser, który można spokojnie serwować dzieciakom na urodzinowych przyjęciach i innch kinderbalach. Z doświadczenia jednak wiem, że starszym też smakuje, nawet tym, którzy Harrego Pottera nie czytali.

A ponieważ ciągle mam nadzieje, że nieco nieogarnięty Errol niesie mój list z zaproszeniem do Hogwartu, to czekanie na zaproszenie na swoje miejsce w szkole magii i czarodziejstwa właśnie tym napitkiem. 

Przepis z książki „Kuchnia filmowa” Pauliny Wnuk, Blog Roku 2012

Składniki na 2 porcję – 500 ml

  • 200 ml kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½-3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 300 ml wody gazowanej

Do rondelka najlepiej z grubym dnem dodać cztery łyżki śmietany kremówki. Resztę śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Całość wstawić do lodówki. 

Kremówkę w rondelku podgrzewać małym ogniu, dodać brązowy cukier, podgrzewać i cały czas mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać masło i esencję waniliową, wymieszać. Na koniec wlać wodę gazowaną, szybko mieszając. Uważając, aby cukier się nie skrystalizował.

Gotowy napój przelać do wcześnie przygotowanych szklanek, na wierzch piwa wyłożyć wcześniej ubitą śmietanę. 

IMG_4172

IMG_4144

IMG_4109

IMG_4168

SMACZNEGO!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *