ciasteczka,  święta

świąteczne PIERNICZKI

Święta coraz bliżej wiec najwyższy czas na pieczenie pierniczków. To jedne z tych łakoci, których rodzaji jest cała mnóstwo. U nas tym razem ciasteczka, które są miękkie zaraz po upieczeniu i można je od razu jeść nie czekając na święta.

Teraz tylko trzeba pierniczki polukrować, czyli to co Kokoszki lubią najbardziej.

Przepis na zeszłoroczne pierniczki.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Moje wypieki

Składniki:

  • ¼ szkl. prawdziwego miodu
  • 80g masła
  • ½ szkl. cukier pudru
  •  1 jajko
  • 2 ½ szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • ok. 1 łyżeczki kakao

Masło i mód rozpuścić w garnku z grubym dnem. Mieszać, aby składniki się połączyły i nie przypaliły. Przestudzić. Umieścić masę w plastikowej misce, dodać resztę składników i zagnieść.

Można dodać kakao, pomoże to uzyskać ciemniejszy kolor pierniczka, ale nie jest to składnik obowiązkowy.

Jeśli wyrobione ciasto będzie za miękkie, aby ułatwić sobie wałkowanie i wycinanie foremek, należy włożyć ciasto na kilkanaście minut do lodówki.  

Rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm. Zrobić otwory na sznurek (ja używam do tego zwykłej słomki). Ułożyć pierniczki na wcześniej przygotowanej blasze. Ciasteczka można układać blisko siebie, ponieważ w trakcie pieczenia zbytnio się nie rozrastają.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Po upieczeniu pierniczki można przyozdobić, powiesić na choince, albo po prostu zjeść ze smakiem przy porannej kawie.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *