ciasteczka,  święta

CIASTKA z nutellą i orzechami laskowymi

Święta tuż, tuż więc proponuje wam zrobić szybkie i bardzo smaczne ciasteczka. 
Idealnie pasujące na świąteczny stół. Przepis zaczerpnęłam z bloga „Moje wypieki”.

 Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g nutelli, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych

Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól.W misie utrzeć masło i nutellę na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić jajko, w całości, dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć.

Do mokrych składników dodać suche składniki i zmiksować, do połączenia. Na koniec wsypać posiekane orzechy, i dobrze wymieszać.
Formować kulki z wyrobionego ciast o wielkości orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do wypieków blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką lub dłonią.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 minut.
 

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *