ciasto,  wielkanoc

SERNIK cytrynowy

Pamiętacie serial „Kasia i Tomek” ? Żarty były lepsze i gorsze, ale w każdym odcinku było się z czego pośmiać, m.in. z takich dialogów:

Mama Kasi: Upiekłam wam sernik.
Kasia: Mamuś, ale przecież Tomek nie lubi sernika.
Mama Kasi: Wiem, właśnie dlatego upiekłam.

U nas, w KokoszkoLandzie takie problemy nie występują. Sernik zawitał nawet w Święta Wielkanocne. Dla urozmaicenia na wierzch słodkiego sera wyłożyłam kwaśnawy Lemon Curd – połączenie wyszło idealnie. Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Moje Wypieki”.

Składniki na spód 
  • 250 g herbatników pełnoziarnistych 
  • 100 g masła

Składniki na masę serową

  • 750 g twarogu na sernik z „kubeczka” 
  • pół szklanki śmietany 30% 
  • pół szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 
  • 3 jajka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na krem Lemon Curd 

  • 45 g masła 
  • pół szklanki cukru 
  • 1 jajko (lekko roztrzepane) 
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Spód ciasta

Ciastka pokruszyć w malakserze na piasek. Masło roztopić (najszybciej można to zrobić w mikrofalówce). Oba składniki połączyć i mieszać w misce, do otrzymania zbitej masy o konsystencji mokrego piasku.

Przygotować okrągłą tortownicę, wyłożyć papierem do pieczenia.

Dno tortownicy i boki (do połowy ich wysokości) wyłożyć przygotowaną masą z ciastek.

Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Masa serowa

Twaróg zmiksować z cukrem i skórką z cytryny.

Kolejno dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, następnie śmietanę kremówkę. Uwaga! – Nie miksować za długo, aby do masy nie dostało się za dużo powietrza.

Wyjąć formę z lodówki, powoli wlać masę serową na schłodzony spód.

Piec w temperaturze 150°C przez około 60 minut.

Wystudzić sernik w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Krem Lemon Curd

Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.

Masę umieścić w miseczce, ustawić ją na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej, dodać mąkę ziemniaczaną, mieszać aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.

Wyjąć sernik z lodówki nałożyć ostygnięty lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4-6 godziny.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *