przetwory

CZEKOŚLIWKA

„Wszystko co przyjemne, jest albo niemoralne, albo kaloryczne” – znacie to powiedzenie? Okropne. I nieprawdziwe. Czekośliwka to najlepszy dowód na to, że nie zawsze pyszne, słodkie i czekoladowe (sic!) oznacza tuczące. Przeciwnie śliwki z kakao są bardzo zdrowe.

Idealny dodatek do naleśników, deserów czy ciast.

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • 50 g gorzkiego kakao
  • ½ szklanki cukru (lub mniej według uznania)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 op cukru waniliowego

Śliwki dokładnie umyć i usunąć pestki. Pokroić owoce na mniejsze kawałki (szybciej się usmażą). Wrzucić owoce do garnka z grubym dnem i gotować do momentu ok. 1,5 h co jaki czas mieszając. W trakcie gotowania dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować aż do owoce się rozgotują i zredukuje się syrop. Gotową masę. Do szklanki wsypać kakao, dodać trochę dżemu, dokładnie wymieszać i dołączyć do reszty dżemu. Przyprawić cynamonem i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez 10 minut. Gorący dżem przelać do słoików i ułożyć je do góry dnem.

Wskazana jest pasteryzacja. Bez tego przetwory mogą zacząć się psuć, jeszcze zanim nabierzemy na nie ochoty zimą. 

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *