ciasto,  dietetyczne

czekladowe BROWNIE z fasoli

 Dieta to koszmar, głównie dlatego, że na każdym kroku czekają pokusy złożone z cukrów, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Istny koszmar. Ale mamy na to sposób! Nie wolno sobie wszystkie go odmawiać, bo człowiek mógłby zwariować. Trzeba po prostu szukać zdrowych niskokalorycznych rozwiązań. Takim jest brownie z fasoli adzuki.

Adzuki jest jedną z najbardziej popularnych roślin w Azji. Smakuje podobnie jak znane nam fasole, ale ma wyraźny orzechowy posmak. Warto ją jeść bo: wzmacnia nerki, odtruwa organizm, zmniejsza obrzęki.

Przed przygotowaniem fasoli dobrze jest ją namoczyć przez 12 godzin. Dzięki temu nasz organizm łatwiej ją przetrawi. 

Składniki:

  • 400 g fasolki adzuki
  • 3 banany
  • 4 jajka
  • 8 łyżek kakao
  • 4 łyżki ksylitolu (jeśli ktoś na restrekcyjnej diecie, jeśli nie może być cukier trzcinowy)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Opcjonalnie do smaku:

  • skórka z pomarańczy
  • sok z połówki pomarańczy
  • tarty świeży imbir
  • cynamon

Składniki na polewę:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe

Fasolkę moczyć 12 godzin, wodę odlać. Fasolę gotować w niesłonej wodzie aż zmięknie. Zblendować jajka, dodać fasolę, blednować, dodać kakao, cukier, sodę. Blendować na gładką masę. Do smaku można dodać skórkę z pomarańczy, świeży imbir, cynamon i sok z pomarańczy (nie za dużo). Wtedy brownie będzie miało trochę piernikowy posmak.

Masę przełożyć na formę do tarty.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Po wystygnięciu brownie w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę, oblać nią ciasto i obsypać wiórkami. 

SMACZNEGO

(A)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *