ciasto,  wielkanoc

BABKA GÓRNICZA

Ciemna jak węgiel, ale podawana nie tylko na Śląsku babka górnicza to fantastyczne rozwiązanie na urozmaicenie wielkanocnych słodyczy. Tradycja jest ważna, więc babka musi być, ale czasy nudnych, powtarzalnych smaków już dawno za nami. Teraz czas na wprowadzanie nowego – choć babki z dżemem jak ta.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ kostki margaryny
  • 3 łyżki dżemu lub marmolady
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Jajko utrzeć z cukrem i miękką margaryną, dodać dżem. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, cynamon, kakao, szczyptę soli. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy dolewając mleko.  Formę na babkę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać bułką tartą.

Piec w temperaturze 180°C przez ok 40  minut.

Gotową, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub lukrem.

 

SMACZNEGO 

(M)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *