ciasteczka,  święta

CIASTECZKA dyniowe

Czas na przedświąteczne testy. W końcu dobór idealnych słodkości w grudniu to nie przelewki.  Jak w grudniu słodyczami obrodzi to… kochanego ciałka nigdy dość, czy jakoś tak.

Dziś próba generalna ciastek dyniowych z orzechami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • garść migdałów w płatkach
  • garść orzechów ziemnych
  • mąka żytnia
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • garść pestek dyni
  • łyżka oleju kokosowego
  • 300 ml puree dyniowego
  • pół szklanki wiórek kokosowych 
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować puree z dyni (dynie upiec w piekarniku w 180 stopniach, przez 30 min i zblendować). Żółtka utrzeć z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli, to ubije się szybciej), delikatnie dosypać: cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Powoli dodać żółtka z cukrem do białek. Dodać puree i delikatnie wymieszać.

Zblendować orzechy i płatki. Nie musi być bardzo dokładnie. Jeśli ktoś lubi konkretne kawałki w ciastkach, można zostawić trochę płatków i orzechów w całości. W osobny naczyniu wymieszać suche składniki (razem z orzechami, pestkami dyni i wiórkami kokosowymi).

Dodać suche składniki do mokrych. Delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Wyłożyć na blasze. 

Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. 

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *