Słony KARMEL
Idealny słono słodki smak. Super dodatek do serników, tortów, babeczek, lodów.
Słony karmel w tym wydaniu jest idealnie gładki.
Z podanych proporcji wychodzi nieduża porcja, idealna ilość na górę ciasta lub jako krem do babeczek.
Sam przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne.
Przepis pochodzi z bloga „Kwestia smaku”.
Składniki
- 4 łyżki białego cukru
- 1/4 szklanki wody
- 8 łyżek śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
Do niedużego garnka z grubym dnem wsypać cukier, tak aby zakrył całe dno. Podgrzewać na małym palniku, na niedużym ogniu. Uważać, żeby cukier za bardzo się nie przypalił. Nie mieszać cukru w czasie podgrzewania. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i zbrązowieje.
Następnie dodać delikatnie wodę. (UWAGA będzie pryskać i wrzeć). Za pomocą szpatułki szybko mieszać aż cukier się rozpuści. Gotować około minuty, następnie dodać śmietanę.
Masę cukrową gotować około 4-5 minut, pod koniec dodać masło i masło orzechowe. Mieszać trzepaczką aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
Zdjąć z ognia i przelać do wybranego naczynia. Ubezpieczyć się w cierpliwość i poczekać aż ostygnie.
SMACZNEGO
(K)