deser,  inne,  wegatariańskie

Słony KARMEL

Idealny słono słodki smak. Super dodatek do serników, tortów, babeczek, lodów.

Słony karmel w tym wydaniu jest idealnie gładki.

Z podanych proporcji wychodzi nieduża porcja, idealna ilość na górę ciasta lub jako krem do babeczek.

Sam przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne.

Przepis pochodzi z bloga „Kwestia smaku”.

Składniki

  • 4 łyżki białego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli

Do niedużego garnka z grubym dnem wsypać cukier, tak aby zakrył całe dno. Podgrzewać na małym palniku, na niedużym ogniu. Uważać, żeby cukier za bardzo się nie przypalił. Nie mieszać cukru w czasie podgrzewania. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i zbrązowieje.

Następnie dodać delikatnie wodę. (UWAGA będzie pryskać i wrzeć). Za pomocą szpatułki szybko mieszać aż cukier się rozpuści. Gotować około minuty, następnie dodać śmietanę.

Masę cukrową gotować około 4-5 minut, pod koniec dodać masło i masło orzechowe. Mieszać trzepaczką  aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.

Zdjąć z ognia i przelać do wybranego naczynia. Ubezpieczyć się w cierpliwość i poczekać aż ostygnie.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *