ciasto,  obiad,  przystawka,  tarta,  wegatariańskie

TARTA dyniowa

Dynia najlepiej smakuje jesienią, a jednym z najprostszych a najbardziej efektowanych sposobów jej podania jest tarta.

Składniki na spód:

  • 2 szklanka maki pszennej z pełnego przemiału
  • 2/3 kostki masła (zimne)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczka soli

Składniki na masę:

  • mała cebula
  • 250 g sera Rocitta
  • 250 g dyni (najlepsza będzie piżmowa)
  • ¾ kostki masła
  • 150 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 jajka
  • przyprawa curry
  • sól
  • orzechy włoskie (lub inne) do ozdoby

Spód

Wszystkie składniki na ciasto dodawać po kolei do miski i powoli zagnieść. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Gotowe włożyć na minimum 30 minut do lodówki.

Po tym czasie wciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tartę (nie zapomnieć o posmarowaniu jej tłuszczem, chyba że posiadasz formę silikonową.)

Ciasto nakuć w kilku miejscach widelcem.

Piec w temperaturze 200°C przez około 8-10 minut.

Masa tarty

Cebulę posiekać, podsmażyć na maślę, dodać pokrojoną w kostkę dynię. Podczas smażenia przyprawić solą i curry.

Smażyć do momentu kiedy warzywa zmiękną i będą się rozpadać na patelni.

W misce wymieszać roztrzepane jajka, śmietanę, ser ricotta. Dodać warzywa z patelni

Wszystko razem zblendować.

Masę przelać na upieczony spód, na wierzch położyć kilka orzechów dla ozdoby.

Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *