
TARTA cytrynowa II
Wiosenna tarta o orzeźwiającym smaku. Tarta ma mocno cytrynowy smak, bo sok z cytrynowy jest zarówno w spodzie jak i w kremie.
Na blogu możecie znaleźć inne przepisy z cytrynami w roli głównej:
- TARTA cytrynowa
- tradycyjna BABKA cytrynowa
- SERNIK cytrynowy z Lemon Curd
- Jogurtowe MUFFINY z Lemon curd
Składniki na kruche ciasto
- 230 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 1 jajko
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na krem cytrynowy
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 200 ml śmietany (30-36%)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- Starta skórka z 2 cytryn
- 150 ml świeżego soku z cytryn
Spód
Mąkę przesiać, dodać masło, szybko zagnieść, nie przejmujcie się, że ciasto nie będzie się za bardzo lepić (konsystencją będzie przypominać kruszonkę). Następnie dodać jajko, cukier, sól i sok z cytryn ugniatać aż do połączenia. Z gotowego ciasta ugnieść kulę i owinąć folią spożywczą. Umieścić w lodówce na 30 minut.
Przygotować formę na tarte (średnicy 25 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Widelcem kilkanaście razy nakłuć spód tarty. Na przygotowany spód wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać obciążenie (np. kulki ceramiczne, fasola, ryż).
Piec w temperaturze 200ᵒC przez około 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie piec przez 5 minut.
Gotowy spód wyjąć z piekarnika i odczekać aż wystygnie.
Krem cytrynowy
W między czasie można przygotować krem cytrynowy. Umieścić wszystkie składniki w misce i za pomocą blendera lub robota kuchennego wymieszać wszystkie składniki ze sobą, do momentu połączenia. Wlać masę na ostygnięty spód. Delikatnie włożyć tatrę do nagrzanego piernika.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez kolejne 30 minut.
Jeśli góra zacznie się szybko rumienić można na wierzch położyć folię aluminiową.


SMACZNEGO
(K)

