obiad,  przystawka,  wegatariańskie

TARTA z burakami i serem na żytnim spodzie

Tarta to super pomysł na przekąskę lub dodatek do wakacyjnego obiadu. Można ja podać przyjaciołom na wieczornym spotkaniu przy winie lub  na pikniku. Przepis na dzisiejszą tarte różni się od pozostałych na blogu  żytnim spodem, który idealnie komponuje się z burakiem.

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maki żytniej
  • 2/3 kostki masła (zimne)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczka soli

Składniki na masę

  • 1 sztuka średniej wielkości buraka
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła
  • 2-3 ząbków czosnku 
  • 200-250 ml gęstego jogurtu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na ciasto dodawać po kolei do miski i powoli zagnieść. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Gotowe włożyć na minimum 30 minut do lodówki.

Buraka obrać ze skórki oraz pokroić na cienkie kawałki. Pokrojonego buraka skropić oliwą i przyprawić świeżymi warzywami (np.; rozmarynem, oregano itp.) oraz pieprzem i solą. 

 Piec w temperaturze 180°przez około 15 minut.

 Wyciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tatrę (nie zapomnijcie o posmarowaniu jej tłuszczem chyba że posiadasz formę silikonową.)

 Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8-10 minut.

 W dużej misce roztrzepać jogurt, jajka, pokrojony w kostkę ser, posiekany czosnek i przyprawy. Dokładnie zamieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczonym spodzie ułożyć kawałki ostudzonego buraka. Zalać gotową masą. Wstawić ponownie do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *