ciasteczka,  dietetyczne,  święta

PIERNICZKOWE choinki

Masz już dosyć tradycyjnych pierniczków które można powieści na świątecznym drzewku?

A co powiesz na pierniczki w kształcie choinki, które zaskoczą wszystkich swoim smakiem i wyglądem.

Przygotowanie deserów należy zaplanować z wyprzedzeniem, ponieważ część kremu musi odczekać w lodówce minimum 6 godzin.

Z przepisu na pierniczki wychodzi około 1 kg ciasta. Można z całości zrobić dużą ilość piernikowych choinek lub z części ciasta wyciąć inne kształty.

Na blogu można znaleźć przepis na choinkowe muffinki.

Składniki na pierniczki

  • 140 g miodu
  • 200g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • Starta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 rozbełtane jajko

Krem

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 130g białej czekolady
  • ¼ łyżeczki zielonego barwnika spożywczego w proszku
  • 200 g serka mascarpone

Dodatkowo

  • cukierki do dekoracji

Krem

W garnku z grubym dnem zagotować śmietanę 36% aż będzie bardzo gorąca. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i zielony barwnik spożywczy. Mieszać do momentu połączenia składników. Ostudzić i przykryć folią garnek. Umieścić w lodówce na minimum 6 godzin.

Zieloną masę umieścić w misce dodać serek mascarpone i za pomocą miksera lub robota kuchennego wymieszać masę do uzyskania gęstego kremu.

Pierniczki

Do większego garnka z grubszym dniem przelać miód, cukier, masło, skórkę z cytryny orasz przyprawy. Całość mieszać i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia. Trzymać na ogniu aż cukier  się roztopi. Doprowadzić do lekkiego wrzenia.

Zdjąć z ognia i dodać sodę oczyszczoną. Zamieszać do momentu połączenia składników, uwaga masa zacznie się pienić. Odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut.

Do miodowej masy dodać przesiana mąkę i sól można mieszać łyżką lub za pomocą robota kuchennego.

Na koniec dodać jajko i wymieszać całość.

Ciasto będzie się mocno kleić do rąk, zagnieść jeszcze chwilę. Następnie zrobić kule i owinąć w folię i na minimum 1 godzinę zostawić w lodówce.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto i wyciąć koła o 3 różnych średnicach. (ok. 3 cm, 2 cm i 1 cm). Można do tego użyć różnych kieliszków. Małe piernikowe gwiazdki (jeśli macie foremkę).

Piec pierniczki w temperaturze 180°C  przez około 10-12 minut.

Zostawić pierniczki do ostygnięcia po wyjęciu z piekarnika.

Na największym kółku umieścić zielony krem najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki do kremów lub nakładać łyżeczką. Następnie położyć mniejsze kółko i lekko docisnąć. Położyć kolejną część kremu ponownie krem i na koniec wbić małą gwiazdkę. Gotowe małe choinki udekorować cukiereczkami.

Deserki można podawać od razu lub umieścić w lodówce, gdy chcemy podać je późnej.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *