tarta,  wegatariańskie

TARTA z szparagami i serem ricotta

Czas wiosny to sezon szparagowy. O wspaniałych właściwościach tego warzywa słyszał już chyba każdy. Dlatego nie będziemy ich przytaczać ale przypomnimy tylko że są mega pyszne i można je jeść na tysiące sposobów. Dzisiaj zaproponujemy wam TARTĘ z szparagami i serem ricotta.  

Przepisy na inne tarty

Składniki na spód

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g (3-4 łyżki) zimnej wody
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • ½ pęczka zielonych szparag
  • 4 ząbki czosnku
  •  2 jajka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • zioła np. oregano
  • przyprawy sól, pieprz
  • 200 g serka Ricotta
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki kuminu

Dodatkowo

  • świeże zioła według uznania

Spód

Wszystkie składniki na spód umieścić w dużej misce i zagnieść ze sobą do momentu połączenia składników. Starać się ugnieść ciasto jak najszybciej żeby nie zagrzać składników (można  też użyć do tego robota kuchennego). Kulę z zagniecionego ciasta umieścić na 30-45 minut w lodówce.

Po tym czasie wyjąć ciasto i za pomocą wałka rozwałkować ciasto i przenieś je do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Przygotowane ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem. Dodatkowo można je obciążyć fasolą lub innymi warzywami strączkowymi umieszczonymi na papierze do pieczenia aby ciasto nie napuchło w czasie pieczenia wyjąć je po 10 minutach.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 10 minut.

Podpieczony sód ostudzić.

Farsz do tarty

Szparagi dokładnie umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Zagotować osoloną wodę, dodać szparagi i gotować 4 minuty. Po tym czasie wyjąć i przełożyć do miski z zimną wodą. Wyjąc i osuszyć szparagi.

Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry. Jajka ubić w misce razem z jogurtem. Masę jajeczną doprawiamy oregano, solą  i pieprzem. Ricottę osobnej misce utrzeć z dodatkiem soli, pieprzu, kuminu i gałki muszkatołowej.

Na podpieczony spód  wyłożyć przygotowaną ricottę, pokrojony w plastry czosnek  i osuszone szparagi. Zalać całość masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika.

Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.

Gotowią  tartę można przyozdobić ulubionymi świeżymi ziołami.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *