• bezglutenowe,  przystawka,  śniadanie

    PASTA z bobu i świeżą bazylią

    Sezon na bób w pełni. Trzeba korzystać, zwłaszcza że bób ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim to bogactwo białka i kwasu foliowego – potrzebnego przede wszystkim kobietą w ciąży. Najczęściej bób podajemy z masłem lub bułką tartą. My niedawno wykorzystałyśmy go do przygotowania sałatki, a dziś zapraszamy na śniadanie, gdzie główną rolę gra pasta z bobu. I to pyszna. Składniki: 500 g świeżego bobu 7-10 liści świeżej bazylii opakowanie serka naturalnego ( 150 g) sól i pieprz Bób ugotować w osolonej wodzie. Poczekać aż ostygnie, następnie obrać ze skóry. Blenderem zmiksować bób z bazylią. Dodać serek naturalny i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku.  Podawać z chlebem lub krakersami. SMACZNEGO

  • bezglutenowe,  deser,  przystawka

    SAŁATKA z melona i arbuza

    Latem potrzebujemy nawilżenia, zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Ale jak to z lubością powtarzają nasze babcie – jeść też trzeba. Najlepiej oczywiście, żeby to jedzenie zapewniło nam sporą dawkę wody. Dlatego proponujemy idealne rozwiązanie. Sałatkę, lekką i pożywną, która idealnie nadaje się właśnie na lato. Koniecznie musicie spróbować. To połączenie słonego sera i słodkich owoców, choć może wydawać się dziwaczne, to jest absolutnie genialne. Składniki na 1 sałatkę kawałek melona kawałek arbuza kilka listków mięty kilka kostek sera feta sos na bazie octu balsamicznego –  Glassa Melon i arbuz pokroić na mniejsze kawałki (lub kulki jeśli macie odpowiedzenie narzędzie do wycinania takich form). Owoce położyć na talerzu obsypać…

  • ciasto

    TORT leśny mech

    Zielony tort? – To żart? – Taka była moja pierwsza reakcja, kiedy dowiedziałam się o istnieniu tego zielonego, słodkiego deseru ze szpinaku. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis. Jak się okazało, tort zachwyca nie tylko oryginalnym wyglądem, ale też niesamowitym smakiem. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego do tej pory szpinak jadałam tylko „na słono”. Piękny, zielony kolor wygląda bardzo kusząco na tle soczystych owoców. Przepis zainspirowany przepisem z bloga „mniam mniam” Składniki na ciasto 450 g drobnego szpinaku mrożonego 1 szkl. cukru 3 jajka 1 szkl. oleju 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. mąki pszenna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem 400 g śmietany 30% 1 śmietanka fix w…

  • bezglutenowe,  deser,  przystawka

    WODA z owocami

    Lato w pełni. I dobrze, „jest lipiec, to musi być gorąco” – parafrazując klasyka. Są jednak takie momenty, kiedy upał daje nam w kość, a przez głowę przechodzi upiorne „jak ja tęsknie za zimą”. Zamiast tego proponujemy totalne orzeźwienie – niemal jak to w reklamach, w których dziewczyna w wannie pełnej piany zasuwa na deskorolce. Tylko o wiele, wiele zdrowiej. Bo nawet w upalne dni warto zwrócić uwagę, żeby to co jemy i pijemy było nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Kupione soki, napoje gazowane czy wody smakowe, zawierają dużo szkodliwej chemii – nie dość, że paskudne, to jeszcze bardziej szkodzi naszemu organizmowi, niż pomaga przy gaszeniu pragnienia. Dlatego warto…

  • sałatka,  śniadanie

    SAŁATKA z bobem i batatem

    Sałatka kojarzy się bardziej z lekką przekąską niż z samodzielnym daniem. Ale jeśli tylko „zasilimy” ją odpowiednimi składnikami to powstanie sycąca i pyszna potrawa. A skoro doczekaliśmy się już sezonu na bób, to właśnie on jest głównym bohaterem naszej letniej sałatki. Składniki układamy na talerzu warstwowo: kilka liści szczawiu 1 nieduży ugotowany batat 100 -150 g ugotowanego i obranego bobu kilka świeżych malin 3-4 pokrojone w paski suszone pomidory w oleju 3-4 łyżki soczewicy z puszki 1-2 łyżki mieszanki słonecznika z pestkami dyni 1 łyżka oliwy z suszonymi pomidorami i bazylią sos na bazie octu balsamicznego – Glassa Wszystkie składniki wykładamy na duży talerz, a przed podaniem polać oliwą i sosem.…

  • deser,  koktajl

    LODY bananowe z cynamonem

    Przy zalewie seryjnych, słodkich i bezsmakowych lodów, które serwują nam wielkie firmy ze znanymi szyldami aż odchodzi ochota na te słodkości. Coraz częściej można spotkać lodziarnie, które serwują lody własnego wyrobu. Ich smak całkowicie różni się od tych „lodów na patyku” z zamrażarki  w delikatesach. Dlatego postanowiłam przygotować lody na swój sposób. Okazuje się, że jest to nie tylko śmiesznie proste, ale też błyskawiczne w przygotowaniu. Mi zajęło to 5 minut. A wspólne przygotowywanie ze swoimi pociechami będzie świetną rozrywką w upalne dni. Moje foremki udało mi się kupić w IKEA (w jednym opakowaniu jest 6 sztuk średniej wielkości foremek). Możecie również spróbować przygotować lody z innymi owocami.   Składniki…

  • bezglutenowe,  przystawka,  śniadanie

    DIP ze szpinaku i migdałów

    Dziś do nas najlepiej  pasują słowa Agnieszki Osieckiej „Zielono mi, szmaragdowo, gdy twoja dłoń, przy mojej śpi, niby owoc. Zielono mi”. – Możecie sobie zanucić w czasie przygotowywania dipu , bo zarówno piosenka jak i dip są wyborne. Pokochacie go od pierwszego spróbowania. Idealny na wieczorne letnie spotkania przy winie z przekąskami lub dodatek do potraw z grilla. A wiemy, co mówimy, bo od ponad roku zajadamy się nim regularnie, dzięki koledze, który podzielił się z nami przepisem na tę genialną przekąskę, która jako pierwsza zawsze niknie ze stołu. – Darku dziękujemy! Możecie stworzyć dietetyczną wersję z jogurtem naturalnym, zamiast majonezu i śmietany. Wersja wegańska bez dodania nabiału też jest…

  • przetwory,  wegańskie

    DŻEM truskawkowy

    Pamiętacie bajkę Ezopa o koniku polnym i mrówce? – Konik całe lato hulał, skakał, imprezował, a mrówka – pracoholiczka robiła zapasy. Morał z tej bajki jest taki, że kto nie robi przetworów na zimę ten trąba i kupuje potem w marketach aromaty smakowe, zbliżone do naturalnych, gumę guar i regulatory kwaśności. Ezop przewidział istnienie syropu glukozowo-fruktozowego i w swojej bajce zachęca do przygotowywania naturalnych zapasów – jestem pewna, że właśnie to autor miał na myśli! Dzięki dżemom z truskawek zima będzie cieplejsza, bo choć przez chwilę poczujemy smak lata. Rok temu przygotowałam podobne przetwory, przepis możecie znaleźć tu.  Składniki: 2 kg truskawek 200 gram cukru sok z 1 szt. cytryny słoiki…

  • obiad

    PIEROGI z truskawkami i kakao

    Dziękujemy za wszystkie pozytywne komentarze, pod przepisem na tradycyjne pierogi z truskawkami. Skoro tak lubicie polską kuchnie to zapraszamy    do małego eksperymentu. Pierogi z kakao. Drobna innowacja, a zmienia standardowe danie, w coś zupełnie nowego. Truskawki i kakao idealnie do siebie pasują. Dodatkowo na talerzu bardzo dobrze się prezentują, a nie od dziś wiadomo, że je się także oczami. Danie można podawać jako deser i jako główne danie na obiad, z przeróżnymi dodatkami: bitą śmietaną, jogurtem naturalnym z cukrem lub sosami.  Składniki: 660 g mąki pszennej szczypta soli 2 duże jajka 180 g jogurtu naturalnego 15-20 ml oleju roślinnego ok. 200 ml letniej wody 3 – 4 łyżki kakao ok.…

  • przetwory,  wegańskie,  wegatariańskie

    Kompot z truskawek na zimę

    Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek, A na tym stoliczku pleciony koszyczek, W koszyczku … ot niespodzianka: truskawki! Sezon truskawkami powoli jest za nami. I choć czerwone i soczyste wciąż wabią i kuszą, to możemy mieć już przesyt. Przerwa w ich jedzeniu się przyda, ale wcześniej czy później zatęsknimy. Dlatego dziś przepis na to, jak szybko, sprawnie zamknąć smak lata w słoiku. A gwarantuje wam, że choć kompoty kojarzą się nam raczej z „obiadkami u babci”, to w grudniu będziecie zachwyceni własną zapobiegliwością rozkoszując się kolejnym łykiem słońca.  Składniki: truskawki cukier woda przygotować również słoiki z zakrętkami Umyte i odszypułkowane truskawki włożyć do słoików, zalać zimną wodą, dodać na każdy słoik po dwie…