• obiad

    KNEDLE w cieście z ziemniaków

    Moją miłość do śliwek można zdefiniować jednym słowem „czekanie”. Czekanie przez zimę, wiosnę. Czekanie przez czerwiec, lipiec i w końcu wielkie odliczanie w sierpniu. Aż są! Piękne fioletowe, owalne. Mniam! Na blogu możecie też znaleźć przepis na knedle w ciście z białego sera.    Składniki: 1 kg ziemniaków 4 łyżki maki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 jajka ¼ łyżeczki soli śliwki (najlepiej węgierki ok. 30-40 sztuk) Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe utłuc tłuczkiem do ziemniaków, poczekać aż ostygną. Ewentualnie zimne zmielić w maszynce. Śliwki umyć i obrać z pestek. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną i dwa jajka. Szybko wymieszać całą masę, do połączenia wszystkich składników.…

  • ciasto

    CIASTO z śliwkami na opak

    Śliwkowy zawrót głowy trwa. Mamy dla was z tej okazji bardzo proste, w przygotowaniu ciasto, o nietypowym wyglądzie. Takie ciasto „na opak”. Największa trudność przy jego przygotowaniu to czekanie aż ostygnie. Trzeba bardzo dużo cierpliwości i silnej woli, żeby nie dać się skusić niesamowitemu zapachowi, jaki się od niego unosi. Składniki 170 g mąki pszennej 170-200 g cukru ½ szklanki wody 80 g masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 400 g śliwek Dodatkowo bułka tarta do formy margaryna do posmarowania formy Śliwki dokładnie umyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Naczynie żaroodporne, wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Ułożyć połówki śliwek skórką do góry, jedną koło drugiej. Obsypać połową…

  • kurnik,  przetwory

    Domowa spiżarni – OGÓRKI

    Sierpień to dobry miesiąc na przygotowanie ogórków do domowej spiżarni. Choć nikt nie lubi myśleć o zimie latem, to kiedy już ta nadciągnie lżej jest ją przetrwać z zapełnionymi po brzegi półkami z przetworami.  Ogórki to idealny dodatek do kanapek, obiadu i biesiadowania ze znajomymi. Przypominamy wam kilak naszych przepisów.  OGÓRKI z curry OGÓRKI kiszone OGÓRKI z chili i miodem

  • przetwory

    OGÓRKI z chili i miodem

    W tym roku eksperymentujemy z przetworami. Nikt przecież nie powiedział, że ogórki mogą być tylko tradycyjnie kiszone. Postanowiłyśmy wprowadzić do naszej kuchni, nowy, oryginalny smak – słodki, ale jednak ostry. Już nie możemy doczekać się efektów. Inspiracja zaczerpnięta z smaker.pl Składniki (na ok. 6 słoików) 2 kg ogórków 3 łyżeczki przyprawy chili 3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki soli kamiennej ¾ szklanki cukru 2 szklanki wody 1 szklanka octu 10% ząbki obranego czosnku (po 2 do słoika) Bardzo dokładnie umyć wszystkie ogórki. Pokroić ogórki na ćwiartki, następnie posolić i odstawić na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu odsączyć sok. Ułożyć ciasno ogórki wcześniej przygotowanych słoikach. Dodać po 2 ząbki…

  • przystawka

    PALUSZKI z ciasta francuskiego

    Wiecie jak to jest, kiedy wpadają niezapowiedziani goście, albo co gorsza zapowiedziani, ale kompletnie nie było czasu, żeby przygotować dla nich poczęstunek. Człowiek wpada zziajany po pracy, a w lodówce pustka. Panika, próba ogarnięcia i na na koniec na stole mamy koreczki (ani efektowne, ani pożywne). Mamy na to patent. Takie kuchenne „need for speed”. Wystarczy mieć w lodówce ciasto francuskie i dowolny sos. Bo w razie kryzysu z półproduktów też można przygotować „coś” smacznego. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego pesto lub sos pomidorowy (lub inny dowolny) 1 jajko suszona bazylia Nastaw piekarnik na 200°C z termoobiegiem i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto francuskie posmarować dowolnym sosem. Za pomocą…

  • ciasto,  deser

    TIRAMISU z jabłek

    W sadach dojrzewają jabłka. To znaczy, że czas na eksperymenty w kuchni!  Jabłka mają to do siebie, że można z nich zrobić niemal wszystko. Tym razem u nas powstało jabłkowe tiramisu. Zupełnie inny deser, niż znaliście do tej pory. Serek mascarpone zastąpiony został masą ze świeżych jabłek i kisielu.  Ciasto przygotowuje się bez pieczenia. Wystarczy 30 minut i gotowe!   Składniki: ok. 1 kg jabłek (po starciu na tarce) 2 szt. cytrynowego kisielu (z cukrem) 200 g biszkoptów 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka cukru z wanilią  200 ml wody Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka). Zagotować do momentu uzyskania jednolitej zbitej konsystencji. W zimnej wodzie rozrobić oba opakowania…

  • koktajl

    KOKTAJL z borówek

    Lipiec i sierpień to miesiące borówek (czy też jagód, jak kto woli nazywać). Trzeba się nimi nacieszyć póki czas. Zwłaszcza, że przygotowanie smakołyków z borówek jest szybkie i proste.  Masz 5 minut? – To możesz zrobić koktajl. Najsmaczniejsze borówki to, te świeże, ale jeśli macie ich nadmiar warto je zamrozić i podać podobny koktajl zimą.   Składniki (na 3 duże porcję) 600-700 ml borówek (jagód) 2 banany 1 łyżka młody jęczmień Borówki oczyścić i umyć. Banany obrać. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu. Zblendować. Gotowy koktajl przelać do szklanki i lekko schłodzić.  SMACZNEGO (K)

  • ciasto

    TARTA z borówkami i kremem z białej czekolady

    Wychodzicie „na dwór”, czy „na pole”? Jecie „ziemniaczka”, czy „bajaderkę”? W lesie szukacie „prawdziwków”, czy „borowików”?  Odwieczne spory. Najwięcej tego typu dyskusji przeprowadza się chyba na pierwszym roku studiów, kiedy spotyka się duża grupa ludzi i każdy jest z innej części Polski.  Ten spór dotyczy także borówek i jagód. U nas w domu zawsze jadło się borówki.  Niezależnie od tego jak nazywane, smakują tak samo wyśmienicie. A w upalne, letnie dni delikatna tarta z borówkami smakuje idealnie! No i wygląda przepięknie.  Składniki na spód: 200 g mąki żytniej razowej  100 g masła 1 jajko ok 2 łyżek wody Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotowym ciastem wyłożyć natłuszczoną i obsypaną bułka…

  • obiad

    Nadziewana PAPRYKA kaszą pęczak i warzywami

    Każde dziecko ma swoje jedzeniowe antypatie. Naszą były gołąbki. Nie wiadomo dlaczego, ale kiedy tylko mama albo babcia serwowała tradycyjne, polskie gołąbki to zaczynał się problem. Bo jedna  nie chce farszu, a druga kapusty i ani groźbą ani prośbą nie mogli nas namówić do zjedzenia kompaktowego gołąbką, a nawet sama obecność niechcianego elementu na talerzu budziła głośny sprzeciw. Marudzenia było tak dużo, że w końcu dorośli ustępowali, następowało upragnione „rozpakowywanie” gołębi i każda dostawała to co chciała (zawsze się świetnie uzupełniałyśmy). Zrozpaczona mama myślała, myślała i wymyśliła jak sprawić żeby rodzinne obiady były milsze i cichsze. Zastąpiła mięso warzywami, a kapustę papryką.  Ta odmiana gołąbków przypadła nam do gustu tak…

  • koktajl

    KOKTAJL arbuzowo-truskawkowy

    Wszystko co dobre szybko się kończy niestety. Okropny truizm ale idealnie pasuje do sezonu truskawkowego. Przez 11 miesięcy człowiek marzy, śni po nocach o soczystych, jędrnych, czerwioniutkich i soczystych truskaweczkach, a potem zanim człowiek zdąży się obejrzeć i najeść to sezon na truskawki się kończy. Na pożegnanie proponujemy koktajl. Przepis dla tych szczęśliwców którzy jeszcze na te truskawkowe ostatki się załapią, a musicie się spieszyć, bo to naprawdę już koniec.   Składniki 2 szklanki świeżych truskawek 1 szklanka pokrojonego arbuza  Truskawki obrać z szypułek i umyć. Arbuz przekroić obrać z skóry i oczyścić z pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce dokładnie zblendować.  Gotowe. W gorące dni podawać z kostkami lodu. SMACZNEGO…